Uzlaştırma Nedir?

Uzlaştırma, mağdur ve fail arasındaki uyuşmazlığın etkin ve hızlı bir şekilde çözümlenmesini sağlayan alternatif bir çözüm yöntemidir. Uzlaştırma mağdur ve failin kabulü ile başlamakta ve onların özgür iradeleri ile devam etmektedir. Uzlaştırmada kararı taraflar vermekte, anlaşma konusu edimi de yine taraflar belirlemektedir. Mağduru gerçek veya özel hukuk tüzel kişisi olmak kaydıyla soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı suçlar ile şikâyete tabi olup olmadığına bakılmaksızın Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen kasten basit yaralama, basit tehdit, konut dokunulmazlığını ihlal, mala zarar verme, basit hırsızlık ve basit dolandırıcılık gibi suçlar da uzlaştırma kapsamındadır. Uzlaşma, Cumhuriyet başsavcılığı tarafından görevlendirilen tarafsız ve bağımsız bir uzlaştırmacı kontrolünde gerçekleştirilmektedir. Uzlaştırmacı olarak avukatlar, hukuk fakültesi mezunları ile hukuk öğrenimi görmüş kişiler görev yapabilmektedir.

Hâlihazırda uzlaştırmacı olarak 17.400 kişi çalışmaktadır. Bu uzlaştırmacıların görevleri 11 Mart 2018 tarihinde yapılacak uzlaştırmacı sınavı sonrası yeni liste oluşturulduğunda sona erecektir. 11 Mart 2018 günü yapılacak sınava 30.700 kişi başvuru yapmıştır. Uzlaştırma iş ve işlemleri uzlaştırma kapsamındaki suça ilişkin dosyanın uzlaştırma bürosuna gönderilmesi ile başlamaktadır.

Taraflarla iletişime geçen uzlaştırmacı öncelikle taraflara uzlaştırma süreci ile ilgili ayrıntılı bilgilendirme yapmakta, onlara hak ve yükümlülüklerini anlatmakta, varsa uzlaştırma sistemi ile ilgili sorularını cevaplandırmakta, ardından taraflara uzlaşma teklifinde bulunmaktadır. Uzlaştırma iş ve işlemleri dosyanın uzlaştırmacıya verildiği tarihten itibaren 30 gün gibi kısa bir süre içinde sonuçlandırılmaktadır. Çocuklarda (suça sürüklenen çocuklar ile suç mağduru çocuklarda) uzlaştırma müzakereleri ve görüşmeleri uzlaşma teklifini kabul eden yasal temsilci ile yürütülmektedir.

Ankara Uzlaştırmacılar Derneği

Kızılırmak Mah. Dumlupınar Bul.
Next Level No:3A Kat:16
Daire No: 81, 06520